Skip to main content

Speed-pedelec info

Een paar jaar geleden nog een bijzondere verschijning in het straatbeeld maar inmiddels zijn steeds meer mensen bekend met de speed-pedelec; een snelle e-bike die ondersteund tot maximaal 45 km/u.

Ook in regel en wetgeving is er de afgelopen jaren veel veranderd voor de speed pedelec. Onder andere zijn de kenteken en helmplicht van kracht geworden.
Op pagina vindt je informatie over de speed-pedelec en de regelgeving. Let wel; aan de informatie die je hier vindt kan je geen rechten ontlenen, check voor de huidige regel en wetgeving altijd de website van de overheid.

Helm

De speed-pedelec valt onder de categorie bromfietsen en daarom moet je een helm dragen wanneer je hier op rijdt. Je hoeft echter geen bromfiets helm te dragen, maar een standaard fietshelm voldoet ook niet. Er zijn namelijk speciale speed-pedelechelmen ontwikkeld. Ze lijken op een gewone fiets helm maar zijn extra sterk uitgevoerd. De helmen vallen onder de NTA 8776 norm. Let hierop wanneer je een speed-pedelechelm aanschaft! Ten eerste voor je eigen veiligheid maar ook om een bekeuring te voorkomen.

.

Kenteken

Een speed-pedelec valt in Nederland onder dezelfde categorie als de bromfiets. Daarom moet deze voorzien zijn van een bromfietskenteken. Een kenteken kan je alleen krijgen wanneer je fiets een type goedkeuring heeft (zie kopje type goedkeuring). Je bent verplicht om het kenteken op je fiets te hebben.

Type goedkeuring

Een speed-pedelec die in Nederland de weg opgaat moet voorzien zijn van een type goedkeuring. Dit betekend dat de fiets door het RDW is goedgekeurd voor op de Nederlandse wegen en voorzien kan worden van een kenteken.

Wanneer je een speed-pedelec bij een erkende dealer koopt kan je er van uit gaan dat dit allemaal voor elkaar is. Maar wanneer je soms zelf een speed-pedelec ergens vandaan haalt is dit wel iets om te controleren. Want zonder type goedkeuring kan je geen kenteken en verzekering krijgen.

Verzekering

Voor de speed-pedelec moet je een WA (wettelijke aansprakelijkheid) verzekering afsluiten. Deze kan je des gewenst uitbreiden met een diefstal of schade verzekering.

Het is belangrijk om te beseffen dat de verzekering verplicht is. Wanneer je de verzekering (tijdelijk) wil stop zetten moet je de fiets schorsen.

Plaats op de weg

De speed-pedelec moet net als een bromfiets binnen de bebouwde kom op de weg rijden. Buiten de bebouwde kom moet de speed-pedelec op het fietspad.

Er zijn provincies waar speed-pedelecs ook binnen de bebouwde kom op het fietspad mogen rijden. Dit is bijvoorbeeld in Gelderland het geval. Dit kan je zien aan het bordje “Speed-pedelecs toegestaan” wat onder het fietspadbord (Rond, blauw met afbeelding fietser) is geplaatst.

Maximum snelheid

Een speed-pedelec haalt een maximumsnelheid van 45 km/u maar dat betekend niet dat je overal deze snelheid mag rijden.

Voor een speed-pedelec gelden de volgende maximum-snelheden:

  • Op de rijbaan 45 km/u.
  • Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom 40 km/u.
  • Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom 30 km/u.

Rijbewijs

Om op een speed-pedelec te mogen rijden moet je minimaal 16 jaar oud zijn en in het bezit van een bromfietsrijbewijs (type: AM).